<meta name='google-adsense-platform-account' content='ca-host-pub-1556223355139109'/> <meta name='google-adsense-platform-domain' content='blogspot.com'/> <!-- data-ad-client=ca-pub-3989271964541122 --> <!-- --><style type="text/css">@import url(https://www.blogger.com/static/v1/v-css/navbar/3334278262-classic.css); div.b-mobile {display:none;} </style> </head><body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d6332592750479026365\x26blogName\x3danimalcrueltyslo\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dTAN\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://animalcrueltyslo.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dsl_SI\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://animalcrueltyslo.blogspot.com/\x26vt\x3d6854503402242233623', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
 Komentarjev: 2   Objavite komentar   |   20. februar 2007

Marsikdo od nas ima doma vsaj enega štirinožnega prijatelja, za katerega skrbi z ljubeznijo in predanostjo. Želi mu najboljše in se potrudi, da bi mu nudil izredno kvalitetno življenje. Taki ljudje, ki imajo radi svoje ljubljenčke in z veseljem skrbijo za njih so ljudje, ki imajo radi tudi druge živali. Na žalost se pogostokrat zgodi, da kljub dobrim namenom marsikateri ljubitelj živali naredi napako, ker, zaradi neozaveščenosti in neinformiranosti ne ve, kaj se skriva za najbolj reklamirano hrano za živali. Ta hrana pa ni nujno najboljša - je pa gotovo najbolj znana (in draga).
Večina velikih in znanih podjetij (Iams, Eukanuba, Royal Canin), ki proizvajajo hrano za živali, se poslužujejo nehumanih in neetičnih načinov za testiranje te hrane, da bi ugotovili, ali je ta hrana varna in/ali uspešna za zdravljenje določenih bolezni. Testiranje te hrane poteka tako, da se v živali umetno sproži bolezenski proces, ki se ga nato s testirano hrano skuša sanirati. Hranjenje poteka večinoma prisilno, preko sonde - cevi, ki jo porinejo živali skozi usta v želodec in vanjo zlijejo hrano. Večinoma imajo te živali tako poškodovane zobe in ustno votlino zaradi slabe higiene in nepravilne prehrane, da same ne morejo jesti. In vsi ti invazivni poskusi so popolnoma nekoristni.
Pri tem so te živali obravnavane kot laboratorijski material: zaprte so v mrzlih in vlažnih kletkah, v sobah brez oken, valjajo se v lastnih iztrebkih in urinu, brez vsakršne veterinarske oskrbe. Zaradi ekstremno slabih življenjskih razmer in zaradi pomanjkanja prostora in gibanja, te živali podležejo stresu in razvijejo izrazite vedenjske motnje. Lajati pa ne morejo, ker so jim kirurško odstranili glasilke. Veliko psov in mačk zboli. Tem živalim ni namenjena nobena veterinarska oskrba, zato so prepuščene same sebi in napredovanju bolezni.

Vsakdo od nas lahko marsikaj naredi za to, da se ta umazan posel ukine. Obstaja namreč veliko podjetij, ki proizvajajo hrano za živali, ki ni testirana na živalih. Obstajajo celo proizvodi, ki so popolnoma prijazni okolju in živalim, kar pomeni, da niso testirani na živalih in so rastlinskega izvora (niso vpleteni v verigo mesne industrije in sistem izkoriščanja klavničnih odpadkov za prehrano živali).

Če želimo pomagati živalim, ki so se znašle v mrzlem laboratoriju, namesto da bi dobile zavetje v ljubečem domu, se moramo izogniti kupovanju proizvodov podjetij, ki testirajo na živalih in kupovati izdelke, ki niso testirani na živalih. Če se bo mentaliteta in pristop kupcev do proizvodov spremenila, se bo spremenil tudi trg in ponudba.

Sledi seznam podjetij, ki testirajo na živalih, podjetij, ki ne testirajo na živalih in podjetij, ki proizvajajo izdelke rastlinskega izvora. Seznami niso popolni, poleg tega se redno posodabljajo, tako da lahko pride do sprememb. V vsakem primeru pa velja pravilo: VEDNO PREBRATI DEKLARACIJO!

SEZNAM PROIZVAJALCEV HRANE ZA PSE IN MAČKE, KI TESTIRAJO NA ŽIVALIH:

SKUPINA MARS INCORPORATED:


Psi: Chappi, Pedigree, Cesar, Royal Canin.


Mačke: Frolic, Whiskas, Sheba, Kitekat, Catsan (pesek), Royal Canin.

COLGATE PALMOLIVE:


Hill's Science Diet, Hill's Prescription Diet.

PROCTER & GAMBLE:


Iams, Eukanuba.


Za dodatne informacije:


http://www.uncaged.co.uk/iams.htm


http://www.peta.org/feat/iams/video.html


Opomba: Procter & Gamble že leta izvaja teste na živalih tudi za kozmetične proizvode, zato so že dolgo časa na črni listi in jih animalisti ne kupujejo.

NESTLÈ:


Psi: Fido, Friskies, Pro Plan, Purina ONE, Purina veterinary diets.


Mačke: Felix, Friskies (Gourmet), Purina ONE, Pro Plan.


Opomba: Nestlè je podjetje, ki ga 20 držav v svetu bojkotira iz humanitarnih razlogov (nepravilna komercializacija mleka v prahu v državah Tretjega sveta in odgovornost za smrt na tisoče otrok).

BAYER:


Psi: PRO GRES.


Mačke: PRO GRES.


Opomba: ni znano ali je ta hrana dejansko testirana na živalih, ampak dejstvo je, da je Bayer eno izmed največjih proizvajalcev kemičnih/farmacevtskih/agrokemičnih (pesticidi in OGM - genetsko spremenjeni organizmi) proizvodov in med najbolj aktivnimi na področju vivisekcije. Zaradi tega se odsvetuje nakup teh proizvodov.

SEZNAM PROIZVAJALCEV HRANE ZA PSE IN MAČKE, KI NE TESTIRAJO NA ŽIVALIH, AMPAK UPORABLJAJO SESTAVINE, KI SO TESTIRANE:

Proizvajalci podjetja Affinity Petcare, tako kot večina manjših privatnih proizvajalcev nimajo interesa v finančnem podpiranju dragih eksperimentov na živalih. Čeprav uporabljajo sestavine, ki so testirane na živalih s strani drugih, ne podpirajo direktno teh testiranj in jih ne izvajajo v lastnih laboratorijih.


Glede na splošno stanje so ta podjetja manj slabša od prej naštetih.

AFFINITY PETCARE:


Psi: Advance, Advance Veterinary Diets, Ultima, Puppy Chow, Dog Chow.


Mačke: Advance, Advance Veterinary Diets, Ultima, Cat Chow, Brekkies Excel Cat, Special Care.


Opomba: Affinity Petcare proizvaja Cat Chow in Dog Chow. Tudi Purina proizvaja Cat Chow in Dog Chow. Identično ime proizvodov, a različna proizvajalca, ki izdelujeta različno hrano (PURINA finančno podpira vivisekcijo, Affinity Petcare pa ne). Torej, bodite pozorni na proizvajalca!

AROVIT (garantirani Peta UK):


Bau, Bull, Fufi, Miao, Ronnie, Winner Cat/Winner Dog.

BURNS:


http://www.antba.com

PASCOE'S:


100% biološko, brez umetnih barvil, konzervansov in arom.

SEZNAM PROIZVAJALCEV HRANE ZA PSE IN MAČKE, KI NE TESTIRAJO NA ŽIVALIH IN NE PODPIRAJO TESTIRANJA:

AMÌ:


Hrana in drugi izdelki za pse in mačke


http://www.aminews.net/


http://www.vege4.si

YARRAH:


http://www.yarrah.com


Proizvaja mesno in vegetarijansko hrano.

ROCKY:


http://www.antba.com

NATURAL LIFE PETFOOD:


http://www.nlpp.com

Viri:
http://www.consumoconsapevole.org/05iniziative-c.html
http://www.iamscruelty.com
http://www.stopanimaltests.com/animalFood.asp

Oznake: , , ,

2 Komentarji:

Blogger Preeti said...

I have also read your forum.

hrana za pse

7. september 2010 ob 15:18

 
Anonymous Anonimni said...

BELCANDO hrana za pse...tudi NI TESTIRANA na živalih. http://www.belcando.de/

29. november 2012 ob 22:13

 

Objavite komentar

<< Domov