<meta name='google-adsense-platform-account' content='ca-host-pub-1556223355139109'/> <meta name='google-adsense-platform-domain' content='blogspot.com'/> <!-- data-ad-client=ca-pub-3989271964541122 --> <!-- --><style type="text/css">@import url(https://www.blogger.com/static/v1/v-css/navbar/3334278262-classic.css); div.b-mobile {display:none;} </style> </head><body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d6332592750479026365\x26blogName\x3danimalcrueltyslo\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dTAN\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://animalcrueltyslo.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dsl_SI\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://animalcrueltyslo.blogspot.com/\x26vt\x3d6854503402242233623', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
 Komentarjev: 4   Objavite komentar   |   1. junij 2007

Pred kratkim se je na slovenskih medijih pojavil članek o britancu, ki je pojedel psa v znak protesta zaradi lova na lisice. Lepo, da je novica bila objavljena, dodajam pa izpuščeno bistvo.

McGowanova ideja je bila zelo ustvarjalna, čeprav na prvi pogled deluje malce bolana - ampak, ali je res?.

Mnogi ste se verjetno vprašali, kako lahko zaščitnik živali in vegetarijanec, sploh poje psa - ali ni to kontradikcija?.

Nekaj dejstev
Pes pasme Pembroke Welsh Corgi je umrl naravne smrti, Mark McGowan (avtor tega projekta, ki je drugače tudi vegetarijanec), pa je nanj čakal približno 5 mesecev. Dobil ga je v psarni nekje na jugu Anglije.

Za tiste, ki tega ne veste
Na začetku letošnjega leta 2007, je RSPCA izgubila tožbo proti angleškemu princu Philipu, ki je bil so-udeležen krutega mučenja lisice na lovski "zabavi". Po nekaj minutnem trpinčenju ranjene lisice, pa jo je njegov klubski kolega lovske "zabave", pokončal s kijem tako, da jo je pretepel do smrti. Natančnejši opis dogodga si lahko preberete tukaj

In še njegov sklep
"Mi imamo radi naše živali. Zakaj potem dovolimo, da imajo ljudje, ki bi naj bili ambasadorji naše države, tako nespoštljiv odnos do živali?"

Torej zakaj bi kraljeva družina, ki tako javno trpi kadar umre kakšen njihov pes (tudi oni imajo pse pasme Pembroke Welsh Corgi in so njihovi veliki ljubitelji), bila brez dvomov in pomislekov o krutih dejanjih glede poboja lisic ali pretepanja s kijem? In po drugi strani, zakaj se sploh zgražajo ljudje, ki se sami nažirajo s svinjskim, ribjim, piščančjim, govejim,.. mesom, ko izvejo, da je nekdo pojedel psa - ampak res, kakšna je sploh razlika?

To so pomebna vprašanja in McGowanov projekt je bila izjemna poteza.
Sporočilnost tega projekta ni bil samo šokiranje javnosti, kar je zagotovo dosegel. Je pa posledično s tem šokiranjem izpostavil masovna dvojna merila kraljeve družine in načeloma vseh ljudi moderne družbe, kako zaznavamo in dojemamo živali.


Oznake: , , , , , ,

4 Komentarji:

Anonymous Anonimni said...

Res je. Ne vidim razlogov zakaj ljudje ne bi jedli tudi psov, če jemo že vse ostalo.

4. junij 2007 ob 12:41

 
Anonymous Anonimni said...

Butasto poenostavljanje.

4. junij 2007 ob 17:58

 
Anonymous Anonimni said...

Butasto zakaj?
To je dejstvo.
Pes in lisica sta oba simpatična, kosmata 4nožca. Če jem psa, zakaj ne bi še lisice? Če jem purana, zakaj ne bi še kure ali goloba...

4. junij 2007 ob 18:51

 
Anonymous Anonimni said...

Tako kot bi nekdo rekel "a rastlina pa ni živa?". Je ampak če ji odtrgaš vejo, bosta zrasli dve novi, če pa to narediš živali (če ji odtrgaš nogo), bo pa umrla.

3. september 2007 ob 17:16

 

Objavite komentar

<< Domov