<meta name='google-adsense-platform-account' content='ca-host-pub-1556223355139109'/> <meta name='google-adsense-platform-domain' content='blogspot.com'/> <!-- data-ad-client=ca-pub-3989271964541122 --> <!-- --><style type="text/css">@import url(https://www.blogger.com/static/v1/v-css/navbar/3334278262-classic.css); div.b-mobile {display:none;} </style> </head><body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d6332592750479026365\x26blogName\x3danimalcrueltyslo\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dTAN\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://animalcrueltyslo.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dsl_SI\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://animalcrueltyslo.blogspot.com/\x26vt\x3d6854503402242233623', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
 Komentarjev: 2   Objavite komentar   |   7. junij 2007

Naravno okolje je fino tkano ogrinjalo, ki se pričenja parati pred našimi očmi, večino krivde pa lahko pripišemo prehranjevanju z mesom.

Nimamo fizične potrebe, da bi jedli meso, a kljub temu je danes na svetu trikrat več rejnih živali kot ljudi. Potrebe živine po travi, koruzi in žitu so tako velike, da je v Veliki Britaniji približno 80% obdelovalne zemlje namenjene pridelavi krme. Kar 10 kg rastlinskih beljakovin je potrebnih za pridelavo 1 kg mesa. To je najbolj potratna reciklaža, kar jih poznamo.

Živali so tako zahtevne, da je zemljo potrebno na silo izčrpavati s pesticidi in umetnimi gnojili. Pesticidi so strupi, ki jih uporabljamo za uničevanje semen, žuželk in gliv. Ubijejo lahko človeka, kar se tudi zares dogaja. Vemo, da poleg škodljivcev uničujejo tudi druge vrste bitij in lahko na ta način porušijo naravno ravnovesje ekosistemov. Vemo, da koncentracija pesticidov močno naraste v telesih plenilcev, ki jedo manjše živali. Vodna ptica, npr. ponirek, ki je na vrhu prehranjevalne verige, ima lahko v svojem telesu 80.000-krat večjo koncentracijo pesticidov kot voda, v kateri živi. Vemo, da 50 vrst uporabljanih kemikalij najverjetneje povzroča raka.

Vemo, da meso vsebuje približno 14-krat več ostankov pesticidov kot zelenjava. Sledi pesticidov lahko najdemo skoraj v vsej hrani, ki jo uživamo. Vemo, da bi se brez (ne)potrebnega pitanja živali kmetje lahko vrnili h kolobarjenju. Kmetovali bi lahko organsko in opustili pesticide, ki so derivati živčnih bojnih strupov. Nenehne zahteve po vedno večjem pridelku krme za vzrejo živali postajajo za okolje nevzdržne. Ta visok nivo proizvodnje lahko dosežemo le začasno s prepojitvijo prsti z dragimi dušikovimi gnojili. Nekaj dušikovih spojin steče v reke, kjer pospešujejo rast alg in množenje bakterij, kar zavira ostalo življenje v vodi. Nekaj jih steče tudi v podzemne zaloge podtalnice – če bi nehali jesti živali, bi lahko celotno človeštvo prehranili s samo 30% obdelovalne zemljebrez uporabe kemičnih gnojil. Zemlja bi lahko ponovno zadihala, se obnovila in popolnoma ozdravela. Zemlja bi lahko ponovno zadihala, se obnovila in popolnoma ozdravela.



Na strani www.globetransformer.org je ta dokumentarec preveden v 15 jezikov

Oznake: , , , , ,

2 Komentarji:

Anonymous Anonimni said...

Prava stvar!

Ta dokumentarec bi moral biti obvezno predvajan v vseh šolah...

7. junij 2007 ob 22:02

 
Anonymous Anonimni said...

Tudi jaz mislim da bo največjo posledico pustila pravilna vzgoja otrok. Več literature, več medijskih projektov na to temo in posledično bo manj straha in več razumevanja.

3. september 2007 ob 17:13

 

Objavite komentar

<< Domov