<meta name='google-adsense-platform-account' content='ca-host-pub-1556223355139109'/> <meta name='google-adsense-platform-domain' content='blogspot.com'/> <!-- data-ad-client=ca-pub-3989271964541122 --> <!-- --><style type="text/css">@import url(https://www.blogger.com/static/v1/v-css/navbar/3334278262-classic.css); div.b-mobile {display:none;} </style> </head><body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d6332592750479026365\x26blogName\x3danimalcrueltyslo\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dTAN\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://animalcrueltyslo.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dsl_SI\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://animalcrueltyslo.blogspot.com/\x26vt\x3d6854503402242233623', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
 Komentarjev: 2   Objavite komentar   |   21. avgust 2008

Jeseni se pričenja nova sezona oddaje Trenja. Matjaž Krnc, član Društva za osvoboditev živali in njihove pravice je predlagal, da bi prijatelji živali in narave voditelju oddaje Urošu Slaku množično poslali predlog teme za oddajo: Masovna živinoreja in klimatske spremembe.

Sedaj je že dokazano, da je živinoreja glavni uničevalec okolja in povzroča več toplogrednih plinov kot celoten svetovni promet. Toda mediji o tem zelo redko poročajo in zato tudi mnogi ljudje tega še ne vedo. Oddaja Trenja bi s to oddajo marsikomu odprla oči.

Gospodu Slaku lahko pišete na naslov: trenja@pop-tv.si in mu predlagate naj pripravi oddajo na to temo.


Predlog pisma

Spoštovani g. Uroš Slak!
Obračam se na Vas s predlogom teme za vašo oddajo. Verjetno vam je znano poročilo Organizacije združenih narodov za prehrano FAO, ki je novembra 2006 živinorejo označila kot glavni vzrok degradacije zemlje in vode oz. za največjo nevarnost za okolje ter za enega največjih virov emisij toplogrednih plinov, večjega celo kot celoten svetovni promet. Masovna živinoreja je torej že priznana kot eden največjih povzročiteljev današnjih najpomembnejših okoljskih težav.

Čeprav klimatske spremembe in njene spremljajoče naravne katastrofe sedaj že močno občutimo tudi v Sloveniji, v medijih zelo redko poročajo o uničujočih posledicah masovne živinoreje na klimo, naravo, ljudi, živali, skratka na celoten planet.

Sedaj se že začenjajo poskusi omejevanja prometa, zaenkrat samo v nekaterih mestih, in to s ciljem, da bi se zmanjšalo onesnaženje. Ker pa je živinoreja večji uničevalec okolja in podnebja kot avtomobili ali ni bolje, da ljudje raje zmanjšamo porabo mesa oziroma se mu počasi odpovemo kot pa da se z raznimi prepovedmi omejuje promet. „Če bi vsi ljudje postali vegetarijanci, bi lahko nadzorovali globalno segrevanje." To je zapisal britanski fizik Alan Calverd v Physic World. Omejitve prometa za razvoj družbe lahko pomenijo hud udarec, odpoved živinoreji oz. mesu pa za družbo nima kakšnih velikih negativnih posledic. Celo nasprotno. Vprašanje tudi je, ali ne bo omejevanje prometa povečalo že tako velikih napetosti v družbi.

Ker politika nima volje, da bi našla konkretne rešitve iz ekološke krize (očitno je politika močno v primežu kapitala), je na medijih ter posledično na vsakemu posamezniku, da s svojo voljo in navadami spodbudijo tudi politiko, da se zavzame za konkretne rešitve.

V želji, da bi v novi sezoni pripravili oddajo o katastrofalnih posledicah masovne živinoreje, Vas lepo pozdravljam!

Oznake: , , , , , , , , , , , , , ,

2 Komentarji:

Anonymous Anonimni said...

Zanima me, če vam(a) bodo kaj odgovorili. Objavita odgovor. lp

23. avgust 2008 ob 12:58

 
Blogger fileja said...

Hvala, odgovor bo objavljen.
LP

23. avgust 2008 ob 19:49

 

Objavite komentar

<< Domov