<meta name='google-adsense-platform-account' content='ca-host-pub-1556223355139109'/> <meta name='google-adsense-platform-domain' content='blogspot.com'/> <!-- data-ad-client=ca-pub-3989271964541122 --> <!-- --><style type="text/css">@import url(https://www.blogger.com/static/v1/v-css/navbar/3334278262-classic.css); div.b-mobile {display:none;} </style> </head><body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d6332592750479026365\x26blogName\x3danimalcrueltyslo\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dTAN\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://animalcrueltyslo.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dsl_SI\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://animalcrueltyslo.blogspot.com/\x26vt\x3d6854503402242233623', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
 Komentarjev: 2   Objavite komentar   |   19. junij 2007

Masovno in sistematično pobijanje psov in mačk, pri čemer so uporabljene nehumane metode ubijanja, vključuje neprizanesljiv strah, travmo ter dolgotrajno bolečino in trpljenje.

Pse tesno privežejo s kovinsko žico okoli vratu, da jim onemogočijo premikanje. Nato jih zabodejo v dimlje, da se kri začne izlivati. Z vsakim gibom, ki ga naredijo, se kovinska žica zareže globlje v vrat, medtem ko se v bazenu krvi borijo za preživetje in poskušajo zbežati.

Tisti, ki imajo "srečo", izkrvavijo še preden jih odrejo. Pogosto pa so psi živi in povsem prisebni, ko jim v grozotnih bolečinah iz telesa vlečejo kožo (krzno).

V severni Kitajski na veliko vzrejajo Nemške ovčarje, saj njihov kožuh najbolj spominja na kožuh divje žival kot sta kojot in rakun. Zaradi kože, to pogumno, plemenito, inteligentno in zvesto pasmo, ki pomaga slepim ljudem in je hkrati nepogrešljiva pri iskanju in reševalnih akcijah, na veliko redijo in neusmiljeno pobijajo.


Mačkam se ne godi nič boljše. Ubite so tako, da jih obesijo za vrat, da se zadušijo. Včasih dlje časa visijo na žici, medtem ko jim preko gumijaste cevi zalivajo pljuča, dokler se ne utopijo. Na Kitajskem imajo dolgodlake mačke kot hišne ljubljenčke, kratkodlake mačke (tigraste ali svetlo-rjave) pa gojijo za potrebe krzna. Ocenjuje se, da je ubitih približno pol milijona mačk vsako sezono od oktobra do februarja.
Mačje krzno je težko ločiti od drugega krzna, ko je enkrat ustrojeno.

Kako se uporablja pasje in mačje krzno
Krznarska industrija in trgovci krzna ne zanikajo poslov s pasjim in mačjim krznom, saj so izdelki povsem legalni v Veliki Britaniji in EU. Zakon ne navaja potrebe po označevanju izvora krzna (od katere živali). Za en sam plašč iz krzna je potrebno umoriti približno 24 mačk ali 12 do 15 odraslih psov oziroma 40 ali več mladih muck ali kužkov. Krzno se uporablja v različnih prodajnih artiklih, ne samo za plašče, ampak tudi za krznene dodatke, kapuce, kape in kučme, rokavice, nagačene živali, vzglavnike (povštre), odeje, cofe, igrače, dodatke za otroške lasne vložke, ... Dokumentirani so celo umetno narejeni levi v naravni velikosti (iz pasjega krzna), ki so jih prodajali za 3.500 funtov po kosu (cca 2.400 eur).

Označevanje
Pasje krzno je pogosto označeno kot: Gae wolf (gae je Korejska beseda za psa), Sobaki, Asian jackal (azijski šakal), Gou-pee, Goupee, Kou pi, Gubi, China wolf (kitajski volk), Asian wolf (azijski volk), Pommern wolf, Ioup d' Asia (azijski volk), Asiatic racoon dog, Corsac fox, Dogues du Chine, Special skin (posebna koža), Lamb skin (jagnje), Mountain goat skin (koža gorske koze), Sakhon Nakhon Lamb skin, ...

Mačje krzno pa: Housecat (domača mačka), Wild cat (divja mačka), Katzenfelle, Rabbit (zajec), Goyangi, Mountain cat (gorska mačka)...

Krzneni "lepotni" dodatki
Velika nevarnost je, da ste kot kupec umetnega krzna pretentani. To se pogosto dogaja tudi na cenenih izdelkih, kjer je krzno označeno kot umetno. Najverjetneje gre v tem primeru za pasje ali mačje krzno, saj je cenejše. Tudi lisičjemu krznu je cena padla in vse pogosteje nadomešča umetno krzno, a ne kot lisičji ovratnik ampak kot krzneni dodatek (zaradi tega je tovarna lisičjega krzna preživela in še vedno živi). Zelo je pomebno, da se pred nakupom izdelka prepričate, če je krzno res umetno (tudi na prodajalca se ni vedno dobro zanašati).

Na kapuci obrobljeni z "umetnim" krznom, ki je bila kupljena v Italiji, so DNK testi pokazali, da gre za krzno psa

Kako se uporablja pasja in mačja koža
Nemška družba, ki se ukvarja z mačjim krznom in kožo, uporablja izdelke iz mačje kože kot pripomočke za revmatike. Proizvajajo povoje, obveze za gretje zapestja in številne druge "medicinske" pripomočke. Tudi pasje kože se v Nemčiji prodajajo v obliki ortopedskih pripomočkov.

Drugje uporaba kože mačk in psov ni tako očitna, ampak vendar obstaja. Tako kot je težko ugotoviti, katero krzno se je uporabilo za izdelavo krznenih okraskov, tako je tudi pri raznih podobnih izdelkih zelo težko ugotoviti izvor kože.

Označevanje
Pasja koža je ponavadi označena kot:
Lamb skin (ovčja koža), Sakhon Nakhon lamb skin, Mountain skin (gorska koža), Special skin (posebna koža).

Na Tajskem se kože brutalno umorjenih psov zmešajo z drugimi koščki kož, iz katerih se proizvajajo izdelki iz surove kože za žvečenje, "priboljški" za hišne ljubljenčke. Ti izdelki so se in se še na veliko uvažajo iz Tajske, prodajajo pa jih v Veliki Britaniji in EU. Leta 2001 so v enem odkrili Salmonello, zelo nevarno bakterijo, za katero obolijo tudi ljudje, tako da so morali produkt umakniti iz prodaje.

Koža psov in mačk se uporablja za: "priboljške" iz surove kože za domače ljubljenčke, torbice, čevlje, posteljnino, oblazinjenje avtomobilov, bobne in glasbene inštrumente, manjše usnjene izdelke, rokavice za golf in vrtnarjenje, medicinske in ortopedske izdelke, usnjene vložke v čevljih, športno opremo, ...

Pasji priboljšek za psa narejen iz pasje kože


Kot navajajo na 24ur.com, bo prepoved uvoza začela veljati konec naslednjega leta. Še vedno pa s tem ne bo rešen problem "domačih" krznenih podjetij, zato kupujte razumno in zavestno. Z vsakim nakupom krznenega, živalskega izdelka pripomorete obstoju te krute industrije, ki vsak dan sebično umori na milijone živih bitij po svetu in pri nas.

vir: www.voice4dogs.org


Oznake: , , , , ,

2 Komentarji:

Anonymous Anonimni said...

Kako grozno!!
Ljudje, kako je to možno da se slepimo in podpiramo tako kruta dejanja?

Pa dajmo no, saj nismo v kameni dobi!?!

3. september 2007 ob 17:10

 
Anonymous Anonimni said...

ooooo groza !!! ja slepimo se ja, ampak mormo se nehat! pomaga pa vsak tak zapis, ki odpira oči!

7. september 2007 ob 18:02

 

Objavite komentar

<< Domov