<meta name='google-adsense-platform-account' content='ca-host-pub-1556223355139109'/> <meta name='google-adsense-platform-domain' content='blogspot.com'/> <!-- data-ad-client=ca-pub-3989271964541122 --> <!-- --><style type="text/css">@import url(https://www.blogger.com/static/v1/v-css/navbar/3334278262-classic.css); div.b-mobile {display:none;} </style> </head><body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d6332592750479026365\x26blogName\x3danimalcrueltyslo\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dTAN\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://animalcrueltyslo.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dsl_SI\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://animalcrueltyslo.blogspot.com/\x26vt\x3d6854503402242233623', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
 Komentarjev: 8   Objavite komentar   |   12. avgust 2007

Danes je nedelja.
Dan, ko se ob mizi v času kosila zbere vsa družina. Goveja juha, "restan" krompir pečen na svinjski masti, "šnicl" ali "pohane faflce" ...

Naj bo ta dokumentarni film, ki je bil posnet pri naših sosedih, danes za moralno predjed. Prikazuje pot živali od farme do klavnice in njene zadnje trenutke "življenja".

Je resničen odgovor na vprašanje, ki vam ga postavljajo vaši otroci: "Mami, kako nastane zrezek, ki ga kupimo v trgovini?".

Film je za lažje razumevanje podkrepljen s slovenskimi podnapisi.
vir: www.globetransformer.org







Oznake: , , , ,

8 Komentarji:

Anonymous Anonimni said...

hello

Kot prvo...nevem zakaj se more skoraj vedno kazat najhujse filme glede prehrane z zivalmi. Tega sploh ne razumem, ker sm vidu, da ponekod delajo prav lepo. Drugic pa...sm probal bit vegeterjanec za en teden in sm zdrzal skoraj brez problemov, prebava mi je bla cudna mal...je kr teklo vse povsod..ni vazno spredi al zadi. Sam problem je v tem, da sm se en dam odlocil malo bolj fizicno ukvarjat s sportom in sm sou poleg vega se laufat na kar precejsno razdaljo, ki zame ne bi bla problem....in kar naenkrat mi jo tisti dan ni uspelo prelaufat. Kaksnih kemijskih stvari pa nocem pod nobenih pogojem jemat.

Tko, da verjetno bom se probal kdaj kaj taksnega...lahko pa das kdaj film, kjer lepo delajo z zivalmi.

21. avgust 2007 ob 14:31

 
Blogger fileja said...

Pozdravljen,

razumem tvoje stališče glede objavljanja takih filmov, ampak ta blog je nastal zato, da se ljudem pokaže kaj se dogaja v klavnicah in kako so ekonomske živali rejene. "Lepih" prizorov iz te industrije je veliko - ogledaš si jih lahko na televizijskih reklamah proizvajalcev mesa, ki seveda hočejo svoje izdelke prodati in jih prikazati v najboljši luči; svoje prste pa imajo vmes tudi višje ekonomske in politične sile, ki jim je v interes, da se mesna industrija ohranja.
Resnica je, na žalost, nekoliko drugačna: te živali so forsirane na vsak možen način za čim večjo proizvodnjo, na koncu pa so še zaklane na »human« način)in ne morem se več slepiti, da bi lahko bil v tem kak lep prizor.. Ne vidim nič lepega v reji in ubijanju za meso, predvsem zato, ker človek si lahko priskrbi hrano na drugačen način.
Dejstvo je, da je celotna mesna industrija zelo potratna glede vode, energije in zelo nevarna zaradi vseh odpadkov (od gnoja, do CO2, do ostankov zdravil in veterinarskih pripravkov...). Če bi se tovrstna industrija začela počasi zmanjševati, bi naredili veliko uslugo tudi sebi in okolju.

Glede prizorov iz filma je pa res, da niso prijetni. Če te to gane, pomeni, da si na to občutljiv, da čutiš sočutje do živali in da ne maraš nasilja (ampak na srečo šnicel se ti ne bo zjokal na krožniku). Tisti, ki to gledajo in so ravnodušni, pa so ljudje, ki jemljejo (katerokoli) nasilje kot del vsakdanjega življenja.

Verjamem, da ni lahko preklopiti iz načina prehranjevanja (in življenja), na katerega smo navajeni celo življenje, na novega. Pri teh prehodih je treba biti zelo potrpežljivi, ker moramo dati telesu in predvsem razumu čas, da se na to privadi. Ponavadi se naredi to napako, da se hoče spremembo narediti takoj. Saj to bi bilo idealno, ampak na žalost so to procesi, ki trajajo, organizem se mora enostavno na to navaditi.

Sicer ne vem, kako je potekal tvoj prehod in kaj si jedel, ko nisi jedel mesa. Postati vegetarijanec ne pomeni izločiti meso iz jedilnika in jesti kar je ostalo (prikuhe, sladice, solate...), ampak vključiti v jedilnik novo hrano, nove recepte in sestavine. Treba se je malo potruditi, se pozanimat... vzet svojo prehrano v svoje roke. Zakaj bi jedel kar ti prodajalec ponuja, če lahko izbiraš sam?

Kemikalij ne rabiš, če si vegetarijanec.

Glede podatkov, ki si jih napisal o tvojem prehodu na vegetarijanstvo bi si upala reči, da je bil tvoj prehod zelo hiter, nenaden. Ne ti nisi bil pripravljen, še manj pa tvoje telo. To pa sam najbolje veš.

Če je Carl Lewis dosegel svetovni rekord (in je bil ne le vegetarijanec ampak celo vegan), potem ni razloga da ne bi uspelo tudi tebi (http://earthsave.org/lifestyle/carllewis.htm) .

O vegetarijanstvu je veliko literature, dosegljive na spletu.
Za začetek lahko greš na www.peta.org in si naročiš brezplačni "vegetarian starter kit"...

Veliko uspeha in po pameti ;)!

Fileja

24. avgust 2007 ob 08:13

 
Anonymous Anonimni said...

Video, kot tak ima seveda neko sporočilo. Ampak zelo enostavno: če bi sedaj bili jamski ljudje, bi prav tako klali srne, divje svinje ipd. Kradli bi jajca raznim pticam. To je enostavno v človekovi naravi. Nismo namreč vegetarijanci.
Če ne bi bilo živali, bi se med sabo pobijali. Kanibali, saj veste?

Iz zelenjave ne boš dobil dovolj energije, da dviguješ 50 kg vreče, ali? Ker razne umetne snovi, katere na veliko uporabljajo razni bodybuilderji, športniki idr. kot taki niso naravni, ampak so umetni izdelki kemične industrije.

Za normalno postavo (po klasičnih standardih pred 100 leti) bi danes povprečnež s 175 cm telesne višine moral imeti telesno težo vsaj 80 kg. Raje več. Že zaradi tega, da lahko človek normalno prenaša povprečne dnevne fizične obremenitve (katerih dandanes večina mladih, pa tudi starejših sploh ne pozna).

Seveda zgoraj napisano je veljalo še pred 20-25-30 leti, dandanes ne več. Živimo v času, ko se ljudje namesto dela na polju, vrtu, vinogradu, hiši itd. ukvarjajo s fitnesom, kolesarjenjem ipd. Ja saj, to je tudi lepo, da se razgibavamo pa to. Držimo neko telesno kondicijo. Ampak zgoraj našteta dela so le kapljica v ocean, vse ostalo nam naredijo gastarbajterji iz južnih in vzhodnih držav, ker sami postajamo vse bolj "fizično" leni, saj je največ, kar lahko dvignemo nakupovalna košara v nakupovalnem centru, trgovini.

Živimo v času, ko so aktualne manekenke, ki še niso dopolnile 18 let (prava paša za oči raznim pedofilom) z znaki anoreksije, bulemije in seveda zelo krhko postavo. Mlada dekleta pa si izbirajo vzornike, takšne in drugačne manekenke in duge osebe iz šov-biznisa, ki pa živijo sami zelo nezdravo življenje.

Da se ne bom precej oddaljil od teme: človek mora uživat beljakovine, tudi živalskega izvora, pa če vam je vegetarijancem všeč ali ne.

Sicer pa bo čas pokazal, kako se bomo imeli radi čez 30-40 let. Ali se bo EU kot taka obdržala, ali pa bo vse skupaj razpadlo in s sabo potegnilo večino današnjih držav, med temi tudi našo ljubo Slovenijo? Prihaja čas anarhije, regijskih kraljev, mafijskih vladarjev? Tretja svetovna vojna?
Nihče ne ve...

Vem le to, da bo takrat odločilno za preživetje, kdo bo pametnejši in seveda fizično (telesno) pripravljen na življenje v hudih časih.
Lahko ti garantiram, da bodo to tisti, ki vedo, kako pametno porazdeliti svojo prehrano, predvsem pa kako in v kolikšni količini uživati živalsko maščobo.

Za zaključek pa samo to: v reviji ŽIT (Življenje in tehnika) pred kakim mesecem ali dveh nazaj je bil en članek v vzezi z Jazonom in argonavti, ki naj bi prepluli Ljubljanoico (naslov je bil nekaj v zvezi z Zlato runo in ljubljanskim zmajem oz. nekako podobno).
No bistvo vsega tega: v Veliki Britaniji so naredili malo manjšo kopijo grške ladje tipa pentekonter, podobna ladji Argo.
Preizkusili so, ali so današnji

profi veslači skupaj (cca. 20-25? ljudi) možni doseči hitrost starih grških veslačev, ki so imeli povprečno hitrost cca. 12 vozlov/uro pri veslanju (po starih opisih sodeč).

No, ali uganete, koliko so športniki dosegli?
Približno 9 vozlov.

Toliko o današnji zdravi in bio-ter energijsko bogati prehrani.

25. avgust 2007 ob 15:45

 
Anonymous Anonimni said...

.... profi veslači skupaj (cca. 20-25? ljudi) možni doseči hitrost starih grških veslačev, ki so imeli povprečno hitrost cca. 12 vozlov/uro pri veslanju (po starih opisih sodeč).

No, ali uganete, koliko so športniki dosegli?
Približno 9 vozlov.

Kolikor vem, današnjih veslačev ne tepejo, sploh pa ne vem, kaj ima to veze, saj tisti ljudje niso jedli drugega kot plesniv kruh in pili skisano vino.

Živali 'omrtvičijo' z metkom v čelni reženj ne zato, da nebi čutila bolečin ampak zaradi nevarnosti da poškoduje enega izmed delavcev, pa saj se vidi, da je še kako živa, ko jo začnejo rezati ...

25. avgust 2007 ob 23:49

 
Anonymous Anonimni said...

Zdravo,

Tole je pa še en film iz serije Inconveniant Trouth. Zakaj tega ne objavite na TV ali v kinu. Ljudje hodijo v kino gledat grozljivke in to jim je zanimivo, mal kri teče, pa psihopati z motorkam, ki uživajo v ustrahovanju in se po tem počutijo močne.

No, pol pa prideš iz kina pa okol pogledaš pa vidiš da v resnici ni nič drugače. Edina razlika je da policaji ne preganjajo tistih, ki režejo in sekajo.

3. september 2007 ob 08:56

 
Anonymous Anonimni said...

Se podpišem pod Juretovo razmišljanje. BRAVO!

3. september 2007 ob 17:05

 
Blogger Alice said...

Bravo Jure...pravilno si podpisal.Pa saj tako vsi vemo, da izgovorov mesojedcem nikoli ne bo zmanjkalo..vedno se bodo nekako "oprali" krivde,ki jo nosijo..no pa saj...prej ko slej bodo spoznali...
Lp

6. september 2007 ob 18:19

 
Anonymous Anonimni said...

Slučajno sem naletu na stran, ogledu film ter prebral komentarje.
Sem vegeterjanc in spoštujem tiste nevegeterjance, ki si ogledajo takšne prizore v živo ali po medijih in se naslednji trenutek z nasmehom predajo ugrizu npr.govedine. Nikoli ne bomo vsi vegeterjanci ali vsi mesojedi kdo ima prav glede prehrane ga ni naj vsakdo je kar mu paše ali mu narekuje vest. Vem pa eno stvar, da ČE bi se živali ljubeče hranile ter z ljubeznijo vzgajale nebi danes govorili o boleznih temveč harmoniji bivanja. Ljudje smo edina bitja katera lahko zavestno podvžemo nezavestna dejanja Z ljubečim načinom kakršnegakoli kmetovanja bi hranljiva vrednost rasla brez dodatkov pesticidov ter gnojil. Vem tudi, da ga ni junaka ki bi z takšnim načinom redil živali jedel meso v roku pet do sedem let.

11. december 2008 ob 17:17

 

Objavite komentar

<< Domov